“Aduh, laparnya perut. Nak keluar malas, nak masak pun tak berapa rajin. Takkan nak makan mee segera lagi. Bosannya! Apa lagi resepi best yang kita boleh olah daripada mee segera ya?”
Kerabu maggi ini adalah antara olahan resepi yang boleh anda buat di rumah. Rasanya macam maggi biasa, cuma ada rasa pedas yang dan masam menjadikannya lebih ‘kaw’.
RESEPI KERABU MAGGI ALA THAI YANG ‘KAW’, SIAP SEPANTAS 5 MINIT
Untuk membuat kerabu maggi ala Thai, ini adalah bahan-bahan yang diperlukan.
BAHAN-BAHAN
- Maggi ThaI
- Crab stick
- Sotong
- Udang
- Tomato (dipotong dadu)
- Serai (dihiris halus)
- Bunga kantan (dihiris halus)
- Kacang panjang (dihiris halus)
- Daun sup (dihiris halus)
- Daun limau (dihiris halus)
- Lemon (diperah)
Berikut adalah langkah-langkah membuatnya.
1. REBUS / CELUR
Pertama sekali, rebuskan maggi terlebih dahulu. Bila dah agak-agak lembut sedikit, masukkan celurkan udang atau sotong.
2. MASUKKAN BAHAN-BAHAN LAIN
Seterusnya, masukkan bahan-bahan lain seperti cili, serai, tomato, daun sup, daun limau, bunga kantan, dan kacang panjang yang dihiris halus.
Kuantitinya bolehlah agak-agak macam di bawah ini. Kalau suka lebih pedas, boleh banyakkan lagi cilinya.
3. PERAH LEMON
Untuk mendapatkan rasa masam-masam yang ‘kaw’ tambahkan sedikit perahan lemon.
4. MASUKKAN PERENCAH
Akhir sekali, guna perencah maggi Thai dan gaulkan semua bahan hingga sebati. Tidak perlu tambah apa-apa lagi dah sebab ia memang dah secukup rasa. Kalau ada yang bertanya, inilah maggi yang saya gunakan. Di pasaraya biasa seperti KipMart atau Jusco pun ada jual.
Kalau nak lagi sedap, boleh juga tambah sedikit sos tiram dan gula mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment